EU:n elpymispaketti ei ole kuntapolitiikkaa, mutta se voi vaikuttaa yhteiskunnan ja talouden vakauteen.

Julkaistu:

Unionin vakaus ja yhtenäisyys ovat kokoomukselle tärkeitä.

Kunnanvaltuustoissa ei päätetä EU:n elpymispaketista, mutta asia on monelle kuntavaaleista kiinnostuneelle espoolaiselle ymmärrettävästi hyvin tärkeä. Paketista äänestetään huomenna keskiviikkona 12.5. klo 14 alkavassa eduskunnan täysistunnossa. Kokoomus on antanut kansanedustajilleen äänestyksessä vapaat kädet, ja eduskuntaryhmämme puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan enemmistö ryhmästä on valmis tukemaan pakettia.

Kokoomus on täysin aiheellisesti kritisoinut elpymispaketin sisältöä. Hallitus sivuutti kaikki puolueemme esitykset neuvottelutuloksen parantamiseksi. Kokoomus kuitenkin suhtautuu Euroopan unioniin myönteisesti. Paketin kaatuessa riski EU:n hajaannuksesta olisi suuri. Unionin vakaus ja yhtenäisyys ovat kokoomukselle tärkeitä.

Vakaus tarkoittaa ennustettavuutta, ja mitä paremmin pystymme ennustamaan päätöstemme seurauksia ja yleistä kehitystä sekä taloudessa että yhteiskunnallisissa oloissa, sen vastuullisempaa ja vaikuttavampaa politiikkaa pystymme tekemään.

Omassa vaakakupissani painaa eniten vakaus. Vakaus tarkoittaa ennustettavuutta, ja mitä paremmin pystymme ennustamaan päätöstemme seurauksia ja yleistä kehitystä sekä taloudessa että yhteiskunnallisissa oloissa, sen vastuullisempaa ja vaikuttavampaa politiikkaa pystymme tekemään. Toinen painava kysymys paketin suhteen on linkittyminen länteen. Kärkkäissä kolumneissa pelotellaan, että jos Suomi kaataa paketin, ainoa ystävämme löytyy itänaapurista. Aivan näin pitkälle en omissa tulkinnoissani menisi, mutta uskon vakaasti, että meidän kannattaa vaalia kansainvälisiä suhteita, niin diplomatian kuin kaupankin saralla, etenkin Pohjoismaiden, EU:n ja muiden läntisten demokratioiden kanssa. Emme halua joutua EU:n ulkoreunalle.

Pakettia on moitittu EU:n perussopimuksen vastaiseksi ja jotkut pelkäävät sen murentavan unionin sääntöperusteisuutta ja lisäävän yhteisvastuuta. Vaikka itse olenkin varovaisen myönteisellä kannalla paketin suhteen, EU:n pitää silti pystyä parempaan jotta paketti jää ainutkertaiseksi. Velkavastuun palauttaminen ja rakenteellisten uudistusten toteuttaminen on tärkeää. EU-budjetin maksatuksissa rahan saajien on noudatettava oikeusvaltioperiaatetta ja rahojen käyttöä koskevia ehtoja.

Lisää julkaisuja

26.2.2021

Toimiva varhaiskasvatusjärjestelmä on avainasemassa työn ja perhe-elämän yhdistämisessä

Lyhyt ingressi lorem ipsum dolor. Kerrotaan lyhyesti mistä on kyse.

29.5.2020

Läkkitorista saa halutessamme viihtyisämmän heti

Lyhyt ingressi lorem ipsum dolor. Kerrotaan lyhyesti mistä on kyse.